KASIH

KASIH

Selasa, 20 Julai 2010

Bantuan Kecemasan Angin Ahmar

Terdapat 1 rislah berkenaan bantuan kecemasan ketika sesorg terkena angin ahmar..dan sy berasa teruja utk menyampaikan mesej tersebut di blog ini..krn ia adalah ilmu yg sgt berguna pd kita..dan penyakit ini juga yg telah meragut nyawa ibu sy. Sy terjumpa risalah ini sewaktu melayari email..dan sy rasa semua org ptt tahu mengenaiinya..sbb perkara sebigini kita x jngka akan berlaku myb pada family, kawan atau diri kita sndiri.

Apabila sesorg terkena angin ahmar, kapilari darah di dlm otaknya mghadapi risiko utk pecah. Bila anda berhadapan dgn seseorg yg baru terkena angin ahmar & tidak sedarkan diri, 1st sekali jgn panik & bawa bertenang. Tidak kira dimana mangsa itu berada, jgn alihkan ke tempat lain, krn pergerakan pd ketika itu boleh menyebabkn kapilari darah di otak mangsa terus pecah. Bantu mangsa utk duduk & sokong badannya supaya tidak terjatuh. Jika mangsa terjatuh semula, keadaan mungkin akan bertambah buruk.

Jika di rumah anda ada jarum suntukan (alat yg terbaik), jarum jahit atau pin baju yg tidak berkarat, segera panaskan dgn api utk disterilkan. Kemudian dgn berhati-hati cucuk kesemua hujung jari-jari tangan mangsa kira-kira 1mm dlmnya, seperti rawatan akupuntur. Cucuklah sehingga menitiskan darah, jika perlu picitlah jari-jarinya sehingga mengeluarkan darah. Apabila kesemua 10 jari mengeluarkan setitis darah tunggu bberapa minit shgga mangsa sedar semula.

Jika perlaku perubahan pd bentuk mulut, tarik telinganya sehingga kemerahan, kemudian cucuk kedua belah telinga dgn jarum shgga mgluarkan 2 titis darah. Bbrapa minit kemudian InsyaAllah, mangsa akan sedar semula. Tunggu shgga mangsa benar2 sedar kmudian bawa mangsa ke hospital.

Memanggil ambulans semasa mangsa pengsan 7 mengejarkannya ke hospital secara tergesa-gesa sbnrnya boleh mnybbkan kapilari darah di otak mangsa pecah 7 berlaku pendarahan. Suakr utk mangsa pulih apabila keadaan ini berlaku. Ada kemungkinan daya ingatan mangsa akan hilang sepenuhnya, wlpn dia mampu berjalan semula.

Penyakit ini ada kemungkinan utk mengenai sesiapa shj. Jika semua di antara kita boleh mengingati kaedah penitisan darah ini dan memulakanya segera, dlm jangka masa pendek, mangsa2 boleh kita selamatkan dgn izin Allah & ada harapan pulih spt sediakala. Diharapkan kaedah bantuan kecemasan mangsa angin ahmar ini dapat dihebahkan supaya penyakit ini tidak tersenarai sbgi penyebab utama kematian di kalangan kita.

Setiap penyakit ada ubatnya kecuali maut dan setiap yang bernyawa pasti akan menghadapi maut.